måndag 17 augusti 2015

Föräldrakurskurs 1, Förlossning och smärtlindring.

Föräldrakurs 1
Idag var det en lite tyngre dag på jobbet vilket kan ha haft att göra med att det var 24 grader varmt i skuggan. Direkt efter jobbet åkte vi till Närhälsans lokaler i Frölunda för vår första föräldrakurs.
Vi kom 5 min för sent men var ändå inte sist på plats. Barnmorskan som höll i dagens kurs var ganska oinspirerande och kändes verkligen inte engagerad. Man fick verkligen känslan av att hon hållit i samma kurs tusen gånger och det här vara bara en i raden. Jag blev lite förvånad över att tillfället inte startade med någon form av presentationsrunda. Till och med Barnmorskor måste väl vara medvetna om att det är lättare att ställa de där frågorna som du kanske tänker att andra kan tycka är dumma om du vet vilka de andra i rummet är. Så skedde inte utan hon började prata direkt.
Runt bordet satt 16 personer varav hälften hade mer eller mindre stora magar.  Det var 16 ganska tysta personer.
Hon pratade lite grann om hur olika skeendet kunde vara för olika personer och visade på några mycket gamla undervisningstavlor. Som visade olika ställningar man som kvinna i förlossning eventuellt kunde använda sig av. Att det kunde vara skönt att röra mycket på sig och att man behövde vara öppen 10 cm innan man fick lov att börja krysta. Innan dess så är man bara i ett förberedande skeende.

Hon pratade om hur barnmorskorna skulle känna efter med fingrarna då och då för att se hur öppen man var. Och hon visade med en docka hur man önskar att bebisen skall ta sig ut genom bäckenet och hur man inte önskar att bebisen försöker ta sig ut . Under tiden så försökte hon trycka dockan genom modell av ett bäcken på olika sätt. Muttrandes att dockan inte hörde till och kanske skulle fastna. ( Det gjorde den inte.)
Hon gick in lite på vilka olika typer av smärtlindring som fanns också men beskrev den inte direkt ingående. Vi som önskade oss mer information om fördelar och nackdelar med de olika fick inte svar på våra frågor.


Hon nämnde lustgas, akapunktur, epidural kvaddlar och Tens. Lustgasen fick vi se en film på hur två olika kvinnor använde. Epiduralen var det tydligt att hon inte var så förtjust i hon berättade efter att ha fått frågan att ja, den stannar alltid upp värkarna vilket betyder att man alltid får den i kombination med värkstimulerande dropp.  Akapunkturen nämnde hon att man kunde få i ryggen, nedre delen av magen eller på huvudet. Vi frågade vad Kvaddlar var för något och fick då vet att det är sterilt vatten som injiceras på fyra platser i nedre ryggen. Tydligen en mycket smärtsam process. Tens blev jag lite nyfiken på då det tydligen är en liten maskin som ger dig små elektriska stötar som skall lindra smärta. Denna erbjuder inte sjukhusen utan du får skaffa själv. Och det var allt hon först ville säga om den här formen av smärtlindring. Vid frågor från oss sade hon att man kunde hyra den från sjukgymnaster och att man bara fick använda den i ryggslutet, där tydligen den mesta smärtan utgår från. Har läst om den här maskinen tidigare då har den omnämnts som den enda smärtlindring du kan använda tidigare i tredje trimestern. om du t.ex får ont i ryggen eller får sammandragningar som gör ont.
Kan inte påstå att jag känner att det var värt tiden att gå på den här kursen, Det mesta som sades hade jag läst innan. F som inte läst riktigt lika mycket som jag tyckte det var lite skönt att ha möjligheten att fråga.
Själv känner jag att jag skulle fått ut mer av att bara ha ett samtal med de andra paren som befann sig i ungefär samma stadie av graviditeten som oss. Kanske borde försöka hitta en föräldragrupp istället?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar