onsdag 2 september 2015

Karpaltunnelsyndrom

Domningar i handen och ibland smärta.
Har i någon vecka känt av lättare domningar i händerna när jag vaknat på mornarna. Det var mest i min högerhand men försvann i båda händerna under dagarna för att vara tillbax nästa morgon. Nu har det slutat försvinna under dagen och högerhanden gör riktigt ont. Det här är en vanlig gravid åkomma tydligen och heter Karpaltunnelsyndrom. 
Det lindras tillfälligt genom att kyla handen, hålla den högt( över hjärtat) och att sova med skena för att hålla handen rak. I de flesta fall försvinner det här någon vecka eller fler efter födseln men har det blivit riktigt illa och du inte sökt lindring kan skadan ha blivit permanent och du behöver opereras. 

Jag har skaffat en skena till högerhanden. 


Info från 1177
Karpaltunneln är en kanal som bildas av handlovens ben och ett kraftigt ledband. Benen ligger formade som en ränna, och rännan täcks av det strama ledbandet. På så sätt bildas en tunnelliknande kanal, karpaltunneln. I denna kanal passerar en viktig nerv som kallas medianusnerven till tummen, pekfingret, långfingret och en del av ringfingret. Där går även nio senor till de muskler som böjer fingrarna. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att det blir ett tryck mot medianusnerven i denna kanal.

Vanligt med besvär på natten

Det vanligaste symtomet vid karpaltunnelsyndrom är att man känner domningar och stickningar i händerna och fingrarna, framför allt på nätterna. Det är inte ovanligt att man vaknar på grund av besvären och måste skaka liv i handen, som känns helt avsomnad.
Besvären kan kännas obehagliga men är sällan allvarliga.

Man blir fumlig

Förutom domningar och stickningar i handen och de fingrar som nerven går ut till är det även vanligt att man får nedsatt känsel i de fingrarna. Det gör att man kan bli fumlig i handen. Fumligheten leder ofta till att man lätt tappar saker eller har svårt att få grepp om små föremål.
Framför allt tummen brukar förlora sin vanliga styrka. Musklerna i handens tumsida kan förtvina något. Man kan också känna smärta i handen och handleden. Ibland kan smärtan stråla ända upp mot axeln. Handen kan också kännas torrare än normalt.
Om man har bestående domningar, nedsatt kraft eller känner sig fumlig i handen kan det bli ett hinder i vardagen. Man bör söka vård om man i flera veckor har besvär som inte går över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar