söndag 20 september 2015

Svägerskans tal till brudparet

Igår gifte sig min svåger med sin Jennike, det var ett borgerligt bröllop utanför kronhusbodarna i Göteborg. Stämningen var kärleksfull och mysig och brudparet var supervackra. 

Här kommer talet jag höll till brudparet. 

Daniel och Jennike 
Jag tänkte hålla ett kort tal som börjar med ett litet föredrag ...
 Föredraget handlar om clownfiskar och havsanemoner; 
det är nämligen så att symbiosen mellan clownfiskar och anemoner är mycket intressant. Anemoner har delvis kraftiga nässelceller som undviks av många andra fiskar, men också av koraller. En kontakt med en nässelcell kan leda till en skada för fiskarna och i förlängningen döden. 
Clownfiskar blir däremot inte påverkad av anemonen utan vill ha just närheten till de där brännande cellerna. Clownfiskar söker sig inte till vilken anemon som helst, utan föredrar vissa man har inte kunnat klargöra vad det är som gör att en Clownfisk och en specifik anemon tyr sigtill varann. 

Eftersom clownfiskar inte är några bra eller uthålliga simmare, så passar symbiosen med anemoner bra som skydd. Det är inte bara fiskarna som får skydd, utan fiskarna erbjuder också anemonen saker, tex tillför den simmande fisken extra syre som anemonen behöver för att leva. 
Det finns undersökningar som visar att anemoner som saknar clownfiskar ofta kan skadas av fjärilsciklider, eller andra pråliga fiskar med lite större mun och väl skadade kan de bli uppätna. Tidigare trodde man att clownfiskarna dessutom matade sin anemon men nuförtiden tror man mer på en mer jämställd symbios. 
Clownfisken och dess anemon håller ihop under hela livet det är en symbios mellan individer som växer ihop och inte klarar sig utan varann. 

Det här får mig att tänka på er, Daniel och Jennike. 

Daniel som anemonen lite taggig och en gång skadad av en fjärilsciklid. Beredd att skydda de sina med allt han har och kanske lite till. 
Jennike som clownfisken som aldrig rör sig långt bort från sin fasta punkt och som tillför allas liv runt omkring henne lite extra syre så att man orkar leva lite till. 
Tillsammans bildar ni en symbios, en enhet och jag hoppas att er symbios kommer bli lika stark som den hos clownfisken och havsanemonen. Och att den precis som deras kommer vara livet ut. 






1 kommentar: