söndag 19 juli 2015

Saft, saft i stora lass

Igår var vi och hälsade på min lillasyster med familj på deras nya ställe. De har alltså köpt en gård strax utanför Alingsås. Jättefin är den, samtidigt som den har en hel del som behöver fixas. Men det löser de både min syster och hennes kille är ju händiga och drivna så det kommer inte bli något problem att få ordning på gården.
När vi ändå var ute på landet så tänkte vi att vi skulle passa på att plocka älgört/ älggräs och göra saft. Det gjorde vi.

Så här ser älgört ut när det växer. Det trivs bra i dåligt skötta ängar eller våtmarker och längst med vägen. skall du plocka så försök att undvika att plocka längst med de mest trafikerade vägarna då det kan vara avgaser och smuts på blommorna då. 


Ingredienser
 • 40 klasar älggräsblommor
• 3 citroner
 • 40g citronsyra
• 2kg socker
• 2,5 l vatten
 Skölj blommorna och lägg dem i en ren hink. Tvätta citronerna och skär dem i tunna skivor. Lägg i dem tillsammans med citronsyra, socker, kokande vatten.. Rör om och lägg på lock. Låt stå kallt i en vecka men rör om varje dag. Sila bort blommor och citron, häll upp på rena flaskor. Förvara dem kallt.
Det är precis samma recept som till fläderblomssaft. Och som av en händelse så gjorde jag fläderblomssaft tidigare i veckan och nu ville vi köra ett smaktest. Safterna ser precis likadana ut. Älggrässaften doftar starkt av mandel och även om båda safterna är söta så har älggrässaften en mycket vuxnare och blommigare doft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar