torsdag 7 januari 2016

Chia frön

Nej, det här har ingenting med nyårslöften att göra!
Har länge varit nyfiken på de här magiska fröna som man hela tiden hör talas om. 
Små frön som absorberar vatten och bildar gele och som tydligen skall vara hur nyttiga som helst. De skall tydligen innehålla Omega 3, antioxidanter, fiber calcium och aminosyror bl.a.
Dessutom har jag hört att det skall vara lätt att göra en mättande och smidig frukost i form av chiapudding eller chiagröt. Som man skall hålla sig mätt på länge. Det är ju precis vad jag vill ha ut av en frukost.
Chiafrön har funnits I många många år och kommer ursprungligen från Aztekerna och Mayaindianerna. Idag har de här små fröna blivit vanliga i Sverige, så du kan hitta dem i en välsorterad matbutik eller i hälskosten.



Blötlägg dem
Chiafrön bör blötläggas innan användning.När de blir blötlagda bildas en geléliknade hinna på dem. Lägg dem i vatten i 5-10 minuter. De absorberar ca 9 ggr sin vikt, så blötlägg 1:9. (tex 1 msk chia : 9 msk vatten) Jag brukar ta mindre om jag ska chiafröna i smoothie, där det redan är rätt mycket vätska

De sägs vara bra för:
  • Stärker immunförsvaret
  • Ger energy till kropp och sinne
  • Stabiliserar blodsockernivåer
  • Bra för matsmältning mm


3 dagar senare.
har provat att göra chia dryck. ( du ser de nhär ovan) Det var inte ett superlyckat test. och vi fick inte till smaken då vi inte ville ha i så mycket socker.
Har också provat att göra chia pudding/ gröt den blev verkligen mättande och riktigt god.

Chia gröt
Vi använde:
 3 dl havremjölk
3 kaffemått chiafrön
6 torkade persikor klippta i små bitar.
3 kaffemått lätthackade russin.
3 kaffemått cocosflingor
och
1 1/2 kaffemått honung 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar