lördag 11 juni 2016

Trädgårdsdag hos Kalle och Karolina

Vi har ett par grannar här på rubingatan som har en egen uteplats. Den har länge varit ett ämne för diskussion då den är väldigt misskött . Vi har pratat om vad man borde göra med den och att man borde göra den så enkel att sköta som det bara går. Här kommer några bilder från innan, tyvärr missade jag att ta en helhetsbild.
Rhodedendron , ofta omtalad som Daniels buske, den är bortgrävd och bortskänkt. 
Längst huskanten växte en kaprifol som letat sig in under husets klädsel och blivit för stor för föreningens regler. Dessutom , om man vill ha en snygg kaprifol behöver den då och då klippas. Eftersom ingen som ville ha den kom och hämtade den så slängdes tyvärr kaprifolen. 
Nere vid foten på kaprifolen växten er asalea den är väldigt fin när den blommar men behöver skötas och just den här plantan visste ingen om att den fanns förrän det dök upp blommor på den i år. 
Även syrenen har växt sig för stor gör föreningens regler. Den ansade vi märkbart. Och alla rotskott( typ tusen) klipptes bort. Liljorna klipptes ner då de har blommat över. Lökarna står dock kvar så de dyker upp igen nästa år. 

Planen var alltså: 
Plantera de växter man vill ha kvar i stora krukor och minska ner gräsmattan till förmån för ett större trädäck. Då det ofta är sociala sammankomster på deras uteplats och har börjat kännas som att det är svårt att få plats. Ta bort de två platskrävande och skötselkrävande häckarna och i ersätta dem med ett staket. Så tätt i nederkant att Karolinas kanin kan få springa lös i trädgården lite längre stunder. 
Idag satte vi spadarna i jorden och satte igång. 
Här ser ni att vi lappar gräsmattan och hur Kalle och Karolina sliter med att få bort en pion som också skall skänkas bort. 
Den ena häcken en klippt cypresshäck var gammal och hade rötter som sträckte sig rakt ner till helvetet. Det tog lång tid och mycket kraft att få bort den. 
Sedan grävdes gräsmattan bort på den plats som skall täckas av ett trädäck. 
Delar av gräsmattan placerades där det saknades i den befintliga och kvarvarande gräsmattan och delar användes för att dölja vart det tidigare varit rabatt. Stenplattorna tig vi upp och några av dem grävdes ner för att vara kant till den mer lättskötta rabattvarianten vit sten med blommor i krukor. Här ser ni vad som räddades från trädgården och fick ett nytt hem i kruka. 
Det är lavendel oregano, gräslök, kärleksört , pepparmynta och citronmeliss. 
Ännu är inte trädgården klar. Men vi är nöjda med dagens arbete. Skall bli spännande att se vart vi har träningsverk imorgon. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar