lördag 20 april 2013

Språngbens spel

 Tali är ett spel som har spelats länge.. I sverige har man hittat fynd av små samlingar språngben från getter, rådjur och får i bosättningar från 600 fkr. Precis som med mycket annat så förstod man inte direkt vad det var man hittat. Men när man började jämföra fynd från olika tider med nedteckningar från romarna och tavlor från medeltidens europa så förstod man ganska snart att språngbens fynden var fynd av spel. Man har i Amsterdam hittat fynd av språngbens avgjutningar i mässing som tyder på att även de som inte ville springa runt med benknotor ville spela spelen. Namnet  Tali kommer från Latinet och är bara ett av många namn. Jag har själv varit lite ambivalent om vad jag tycker att man skall kalla dessa spel och därför kanske jag inte är helt konsekvent i mina beskrivningar. Hoppas ni får nytt av dem ändå
.

Vi kommer här att gå igenom reglerna för två av de spel som man spelar med språngben. Språngbens- spel brukar samlas under några av följande namn: Tali, Nible eller Fångsten
( på engelska Knucklebones eller Jacks)

Spelen spelas med 5 språngbens kotor från får eller get


Regler handfemman

Det spelas med bara en hand. Fem språnkotor kastas i luften med ena handen och fångas på baksidan av samma hand. De språngben som faller ner plockas sedan upp med samma hand utan att lde man fångade ovanpå handen falla ner.Man turas om att spela. De omarkerade kotorna ger dig 5 poäng vardera när du fångar dem på ovansidan av handen. Den markerade som vi här refererar till som kastkotan är värd 10 poäng. Man får bara poäng om man lyckas plocka upp andra kotor med handen utan att de ovanpå handen ramlar av. Tappar du någon går turen över till nästa person. Man korar vinnaren på ett av två sätt. Antingen den som får flest poäng under en bestämd tid eller den som först kommer upp i en förutbestämd summa.

Språngkast
Man spelar med en hand. Spelet startar med att du lägger undan kastkotan och kastar ut de andra kotorna på det du valt som spelplan. Spelplanen eller det område ni använder bör inte vara större än 60x60 cm.

Spelet går ut på att du skall kasta upp kastkotan i luften plocka upp en eller flera kotor och sedan fånga kastkotan igen i samma hand.
Första omgången skall du plocka upp koterna en och en mellan kasten tills du tagit alla fyra. " Kasta upp, plocka upp en,  fånga kastkotan, lägg åt sidan" Detta upprepas tills du plockat upp alla.
Andra omgången skall du göra exakt likadant men plocka upp två kotor i taget. Alltså
" Kasta upp, plocka upp två,  fånga kastkotan, lägg åt sidan"
Tredje omgången skall du då plocka upp en + tre.
" Kasta upp, plocka upp en,  fånga kastkotan, lägg åt sidan"
" Kasta upp, plocka upp tre,  fånga kastkotan, lägg åt sidan"
Fjärde omgången skall du ta alla fyra på en gång.
" Kasta upp, plocka upp fyra, fånga kastkotan"
Missar du går turen över till nästa spelare och den som först klarar alla fyra omgångar vinner spelet.
Det finns många många fler spel att spela med språngben och har du tur kanske vi lägger upp några fler regler om ett tag. Men det är inte så lätt som det låter så det räcker nog med dessa ett tag.
Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar