torsdag 25 april 2013

Hnefatafl reglerna



Hnefatafl/ Tablut
Det finns ett flertal fynd från vikingatid där man har hittat pjäser eller bräden till spelet hnefatafl.
Hur man spelade hnefatafel var länge en gåta. På medeltiden tycks nämligen spelet ha trängts undan av schackspelet och blivit bortglömt. Fast att spelet omnämns åtskilliga gånger i de isländska sagorna, finns inte tillräckliga uppgifter i dessa texter för att göra en rekonstruktion. Gåtan kvarstod  fram till 1732, då Carl von Linné reste till Lappland. Där fann han samer som spelade detta spel.
Dom kallade spelet "Tablut".
Hnefatafl kommer av Hnefi som är ett ord för kung på fornnordiska, och tafl betyder rätt och slätt bräde. Kungs pjäsen kallas därför för för"Hnefi".Det fanns varianter till spelets regler under vikingatid, bland annatbrädets storlek. Allt från 7 X 7 till 19 X 19 rutor. Hnefatafl spelas av två deltagare, en spelar Viking och har kungapjäsen , och den andra spelar vad Linne i sin beskrivning kallar för Moskovit . Jag har också hört andra beskrivningar av vilka det är man spelar. tex att den som har Hnefi sitter på ett kloster eller storgård och de som attackerar är vikingarna . Som kommer smygande i vikarna för att plundra. Välj själv vilken version du trivs bäst med.
Reglerna som jag kommer att presentera här är baserat på det Lappiska reglerna och med ett bräde på 9 X 9 rutor, som dem flestaskandinaviska fynden är.
Vid spelets start så placeras pjäserna som bilden nedan:
Pjäserna flyttas Vågrätt eller lodrätt, ej diagonalt, hur många rutorsom helst.
Dock ej över/ förbi en annan pjäs, ej heller får två pjäser uppta en och samma ruta.
I hörnrutorna och på tronen får endast kungen stanna, tronen för passeras av dem andra pjäserna.Man tar en fientlig pjäs genom att ställa sig på två sidor om denna,
Tagen
Man kan ta två pjäser samtidigt om man lyckas glida in mellan två av motståndarens pjäser när de har en varsin av dina pjäser på utsidan av sig. Det är skickligt ( eller klumpigt av din motspelare)Det går att själv ställa en pjäs mellan två motståndare utan att bli slagen,dvs. gå i skydd.
Man kan också ta en av motståndarens pjäser genom att " klämma" den mot ett hörn. När en pjäs blivit slagen tas den bort från brädet.
Kungen slås som vilken pjäs som helst om han har lämnat sin tron i mitten av brädet, om han sitter kvar på tronen krävs det fyra attackerande pjäser. En på vardera sida av honom.
Fyra
Man kan också ta kungen genom att med tre attackerande pjäser "klämma" honom mot tronen.
Spelaren som spelar hnefi vinner om han lyckas fly med hnefi till en av brädets kanter.
Attackeraren vinner om de lyckas ta Hnefi.
Här kan du träna dig på att spela Hnefatafl online.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar