söndag 30 januari 2011

Sushi knytkalas.30/1-2011

Just nu har jag svårt att få in bilder här på bloggen då min digitalkamera har dött. Och bilderna jag tar med telefonen ibland får för sig att de inte skall synas på bloggen. Jag hoppas få tag på en kamera snarast.

Oki dagen är inne. Några vänner är bjudna på sushi knytkalas och sushi kräver ju en del förberedelser och efterforskningar.
Jag skall göra bla det som vi kallar Miso soppa. som på Japanska heter "Omiso-shiru"
då behöver man:
Miso pasta
Dashi eller grönsaksbuljong
Tofu
Purjolök
 nori blad eller färdigstrimlade bitar av nori algen.

Jag har valt att använda grönsaksbuljong då Dashi pulvret är gjort på bland annat fisk. Och åtminstonde en vegetarian är bjuden.

Man startar med att koka upp vattnet, under tiden kan man hacka purjolöken och skära tofun i lagon stora kuber och om man som jag väljer attanvända nori blad så strimlar man dem tunnt..
När vattnet kokat upp tillsätter man buljongen och 1msk misopasta per 2 dl vatten. (jag brukar ta lite mer så kanske 1,5 msk misopasta för 2 dl vatten. ;)
Låt blandningen koka några minuter på lite lägre värme det skall inte stormkoka. Häll upp misopastan i skålar och tillsätt purjo och noriblad precis innan det skall serveras.
Japanerna äter miso soppa ofta. ibland till frukost, ibland som förrätt och ibland dricker de det till maten. Det är inte heller helt ovanligt att de blandar kokta grönsaker i soppan. som tex strimlad och förvälld vitkål, gul lök, morätter eller rättika.
Tydligen skall det hjälpa matsmältningen att dricka varmt när man äter. Därför är the och buljonger populära.
Kanske är det något som är värt att tänka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar