onsdag 22 augusti 2012

Langos

Nu när jobbet börjat igen och naturen tog det som ett tecken på att sommaren är över, så tyckte Fredrik och jag att ungerska langos lät mysigt.
Ingredienser:

16 langos
Deg:
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis eller två små
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl samt till utbakning
1 liter matolja till att fritera i.

Förslag på langosfyllning :
gräddfil eller crème fraiche
salt
hackad rödlök
Räkor eller kräftstjärtar
Mörk kaviar
Riven ost

Tillagning:

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda.
Lägg upp dem på galler med hushållspapper under. Eller direkt på torkypapper.

( receptet kommer från www.receptdirekt.se men det är omgjort lite)







Mmm mmm mums

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar